Hus 5 – Iagttageren / Modul 2

Kropssprog

For type 5 handler livet om at samle viden, tænke alt grundigt igennem og øge sin faglige kompetence, og derfor er deres levevis præget af refleksion og indadvendthed.

Omgivelserne oplever dem reserverede, stille og tilbageholdne og i sociale sammenhænge har 5’ere ofte en iagttagende frem for en deltagende adfærd.

Det betyder endvidere, at når de gestikulerer, bruger de diskrete bevægelser og ikke ret meget mimik. I deres ansigter ser vi ofte rynker, som kommer af koncentration og eftertænksomhed.

Lars Brygmann

Påklædning

Mange 5’ere er meget kvalitetsbevidste og deres valg af tøj, såvel som andre materielle ejendele vil være præget af kvalitet, der ikke er prangende.

De vælger oftest diskrete farver og snit, for det er vigtigt for dem at bevare den iagttagende rolle. En 5’er vi kender har holdt hele sin garderobe i sort og mørkeblå. Det er diskret og praktisk, for så er der ikke så meget at overveje, når dagens påklædning skal sammensættes.

Vælger 5’ere ikke kvalitet, er det fordi, det fysiske tit er ligegyldigt for dem. Så er tøj bare et nødvendigt onde og kan lige så godt være en aflagt T-shirt eller et genbrugsfund. Her er det 5’erens rationelle spareevne, der gør sig gældende.

Omgivelser

5’ere kan nøjes med meget lidt og ofte er deres hjem meget spartansk indrettet med kun det mest nødvendige; seng, bord, stol og ofte en computer til at indsamle viden. Åbner man køleskabet, vil det kun indeholde få ynglingsprodukter af det mærke eller den kvalitet, den pågældende 5’er holder af.

Helt anderledes forholder det sig med den enkelte 5’ers store interesseområder, for her vil der være eksemplarer i alle afskygninger.

Alle modeller i serien eller alle arterne er repræsenteret med tilhørende instruktionsbøger og artikler skrevet om emnet. 5’ere har ofte en hobby, som de går meget op i, og de samler alt, der hører til. Det kan være lige fra elektronisk udstyr til orkideer, gamle piber eller akvarier.

Nogle 5’ere opstiller hele laboratorier, hvor de kan eksperimentere og fordybe sig i deres hobby. Nogle 5’ere har gjort deres hobby til deres levevej.

Sprogligt ligger det naturligt for 5’ere at bruge ”man”, ”folk” eller ”mange mennesker” frem for ”du” eller ”jeg”. Det er med til at holde en passende distance, og så er det uspecifikt og alment i sit udtryk.

Annet Linnet

Mange 5’ere har dog øvet sig i at sige ”jeg” og det er en god øvelse for 5’ere at turde stå ved deres egne holdninger ved at sige ”jeg”, når det er deres egen mening, de udtrykker.

5’ere taler enten kortfattet og i generelle vendinger eller i lange detaljerede sætninger. Sidstnævnte dog kun, når de taler om et af deres speciale områder. skattekisten

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.