Det sociale instinkt

Har du også perioder, hvor du er meget social og render til alle mulige spændende arrangementer ? På den måde er du i tæt kontakt med dit sociale instinkt.

AD3-1Brunch club Enneagram konference             WIB Hillerød Wib Herlevbc (800x402)

Vidste du, at der i Enneagrammet findes tre instinktsmæssige varianter, der bygger på de primære instinkter, som motiverer menneskers adfærd ?

  1. Selvopholdelsesinstinktet
  2. Det sociale instinkt
  3. Det seksuelle instinkt (eller 1 til 1)

Disse instinkter udvikles i løbet af vores tidlige opvækst og repræsenterer senere naturlige områder i vores liv.

Alt efter vores opvækstvilkår og hvor vi er i livet lige nu, vil disse tre instinkter præge vores opmærksomhed, vores værdier og vores måde at tænke, føle og handle på.

Til tider vil vi have meget fokus på os selv, på vores egne behov og på vores evne til at klare os – altså på ”selvopholdelse”.

I andre perioder handlet livet meget om sociale relationer, om gruppesammenhænge og om at tilpasse sig kulturelle samfundsrelaterede normer.

Endelig er der tidspunkter, hvor vores liv primært handler om at være i tæt kontakt med et andet menneske og opleve intensitet og intimitet i relationen til en nær ven eller veninde eller til en kæreste.

Samtidig er der for hvert enkelt af os en tendens til generelt at vægte et af de tre instinktive områder tungere end de to andre. Nogle mennesker er generelt meget optaget at tage vare på egne behov, så som sundhed, motion, uddannelse eller personlig udvikling.

Nogle bruger meget tid i gruppesammenhænge – foreninger, klubber og sociale arrangementer.

Andre foretrækker primært den mere 1:1 relaterede kontakt – venindesnak, samarbejdspartner og at være sammen med ægtefællen.

Jeg fortrækker primært selv 1-1, så næste måned vil jeg dyrke dette instinkt. Men hvad med dig ? Er du Selvopholdelse, Social eller 1-1 ?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.