Du skal være mod andre, som du ønsker, de skal være mod dig – sludder !

Du har sikkert også fra barnsben hørt læresætningen “Du skal være mod andre, som du ønsker, at de skal være mod dig”

Det er i virkeligheden noget sludder.

Det er nemlig så forskelligt, hvad der er vigtigt for os hver især og derfor er det også meget forskelligt, hvad der motiverer os. Hvad der er godt for mig, er ikke nødvendigvis godt for dig.

Med Enneagrammet finder vi først og fremmest vores egne styrker og svagheder. Det er vigtigt at kende sig selv og vide hvad man selv bidrager med og hvornår man har brug for andre.

Men vi kan også lære, hvad der motiverer og betyder noget for andre, så vi kan rumme, forstå og respektere hinanden på et helt andet plan.

Så selvom vi kan udvise samme adfærd, kan årsagerne være vidt forskellige. Med Enneagrammet bliver vi også bevidste om hver types frygt (i øvrigt en meget effektiv motivationsfaktor).

oOo

F. eks. er både type 3 (Udretteren) og type 8 (Frontkæmperen) ofte arbejdsnarkomaner. De går op i ledelse og kontrol, vil vinde, forfølger deres mål og frustreres over inkompetence.

Men motivet eller den basale frygt bag denne adfærd er ikke den samme.

Type 3’s basale frygt er, at være totalt værdiløs. De tror, at ingen vil elske dem, hvis de ikke fortsætter med at præstere, vinde og nå deres mål.

Type 8’s basale frygt er, at være skadet og kontrolleret af andre. De tror, at de er fortabte, hvis ikke de hele tiden har styr på tingene og udviser styrke og kontrol.

oOo

Forestil dig, at 3’eren møder en kæmpe sten på sin vej. For typen er det vigtigste, at nå sit mål. Derfor har de ingen problemer med at bøje af eller vige udenom, hvis det er det, der skal til.

Hvis en type 8 møder den samme sten, så bliver der sikkert både brugt dynamik og forhammer. Det er vigtigt at nå sit mål, men det er endnu vigtigere at vise styrke og vedholdenhed. Der er ikke nogen, som skal kalde 8’eren for svag.

forhammer

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.