Modul 7 – De sociale grupper eller Horneys grupper.

Disse grupper er opkaldt efter Karen Horney, en psykiater, der videreudviklede Freuds arbejde ved at identificere de tre grundlæggende måder, hvorpå vi mennesker forsøger at løse vores indre konflikter. Vi kan også sige, at Horneys grupper viser hver types ”sociale stil”.

Der er en Udadvendt/selvhævdende stil, en Indadvendt/tilbagetrukket stil og en tilpassende/imødekommende stil.

Du kan gå ind og se nærmere på hver gruppe ved at klikke på dem i figuren nedenfor.

 

De Indadvendte

de sociale grupper

De tilpassede                                                      De Udadvendte

 

Hver af Horneys grupper har en indbygget selvfølelse i forhold til andre mennesker. Hvis vi opdager og forstår usandheden i denne ”selvfølelse”, kan det vise sig uhyre værdifuldt og hjælpe os til at gennemskue nogle af jeg’ets vigtigste egenskaber.

Et eksempel kan gør det klart hvordan. Hvis du kommer ind i et rum fyldt med mennesker, oplever du helt automatisk dig selv på en bestemt måde.

Hvis du er placeret i den selvhævende gruppe (type, 3, 7 og 8), vil din første og uvilkårlige reaktion være: ”Jeg er centrum her. Jeg er den, der er vigtig”

Når mennesker, hvis type er placeret i den imødekommende gruppe (type 1, 2 og 6), kommer ind i et rum, er deres automatiske selvfølelse, at de er ”bedre end” de andre, selv om det ofte kun kommer subtilt til udtryk

Den automatiske selvfølelse, der opstår, når en fra den tilbagetrukne gruppe (type 4, 5 og 9) kommer ind i et rum er: ”Jeg er ikke en del af det, der foregår. Jeg er ikke ligesom alle de andre her. Jeg passer ikke ind.”

Du kan se nærmere på hver type ved at klikke i typerne ovenfor i (x).

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.