Den indadvendte/tilbagetrukne gruppe

De tilbagetrukne (Horneys ”gå væk fra folk”) omfatter type 4, 5 og 9. Disse typer har ikke nogen høj differentiering mellem deres bevidste selv og deres ubevidste og ubearbejdede følelser, tanker og impulser.

Det ubevidste flyder hele tiden ind i deres bevidsthed gennem dagdrømme og fantasier.

Alle tre typer reagerer på stress ved at trække sig ud af involvering med verden og ind i et ”indre fantasi- rum”. 9’erne trækker sig ind i et sikkert og ubekymret indre fredfyldt helle, 4’erne søger ind i et romantisk og idealiseret fantasi-selv, og 5’erne flygter ind i et kompliceret og mentalt indre tankespind. Sagt mere direkte er de alle tre i stand til at ”space” ud og har let ved at smutte ind i deres fantasier. Som typer har de problemer med at blive i deres fysiske virkelighed og bevæge sig fra forestilling til handling.

Den automatiske selvfølelse, der opstår, når de kommer ind i et rum er: ”Jeg er ikke en del af det, der foregår. Jeg er ikke ligesom alle de andre her. Jeg passer ikke ind.” 4’erne og 5’erne føler sig markant adskilt fra andre. De forstærker deres selvfølelser ved at holde sig udenfor og være forskellige. I et rum fyldt med mennesker ville en 4’er typisk være lidt utilnærmelig og reserveret og agere på en lidt ”mystisk” måde. Hvis de på den anden side ikke er i stemning til det, forlader de ganske enkelt selskabet, ikke mindst fordi deres sans for social sammenhæng er skrøbelig. (”Det er for meget for mig. Jeg er ikke i humør til det lige nu…”).

5’erne har muligvis ikke noget imod at være til stede, men de ville være lige så glade for at sidde hjemme og læse en bog eller dyrke deres egne interesser. Hvis de bliver, sidder de formentlig på sidelinjen og iagttager alle de andre. Det gør det nemmere for dem at vær sociale, hvis det kan ske indenfor en defineret sammenhæng, som hvis de for eksempel skal optage forløbet med et videokamera.

9’erne kan sagtens nyde samværet og måske ligefrem deltage i det, men de forbliver uengageret. De kan nikke og smile, samtidig med at de tænker på en fisketur, eller de kan trække stikket helt ud og bare hægte sig på en eller anden, som får lov til at trække næsten hele den sociale udveksling, mens  9’eren forholder sig venligt tavs eller elskeværdigt udeltagende.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.