Den udadvendte/selvhævdende gruppe

De selvhævdende ( Horney ”at gå op mod folk) omfatter type 3, 7 og 8. De selvhævdende typer er jeg-orienterede og jeg-ekspansive. De reagerer på stress eller vanskeligheder ved at bygge ”jeg’et” op og forstærke elle opblæse det.

Nå de støder på vanskeligheder, foretrækker de at ekspandere jeg’et i stedet for at vige, trække sig tilbage eller søge beskyttelse hos andre. Alle tre typer har problemer med at håndtere deres følelser.

Hvis du er placeret i den selvhævende gruppe, vil din første og uvilkårlige reaktion være: ”Jeg er centrum her. Jeg er den, der er vigtig. Nu, hvor jeg er her, kommer der gang i tingene”. Selvhævdende mennesker føler automatisk, at alt, hvad der er meningsfuldt, foregår i relation til dem.

Type 7 og 8 føler det naturligt sådan. 7’erne kommer ind i et rum og tænker i deres underbevisthed: ”Hej med jer, hér er jeg. Nu kommer der mere liv i kludene.” 8’erne tænker i det skjulte ”Okay, hér er jeg. Det må I forholde jer til.”

Disse to typer ”overtager” rummet og venter, at andre skal reagere på dem. 3’erne derimod, føler sig ikke ubesværet eller naturligt i centrum, fordi de, som vi har set, er skjult afhængige af andres opmærksomhed for at føle sig værdifulde. 3’erne vil i så høj grad som muligt prøve at få positiv respekt fra andre, så de kan føle sig i centrum, som om de sagde ”Se hvad jeg har præsteret. Se på mig og bekræft min værdi.”

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.