Den tilpassede/imødekommende gruppe

De imødekommende (Horneys ”gå hen mod”) omfatter type 1, 2 og 6. Disse tre typer deler et behov for at tjene andre mennesker. De er advokater, forkæmpere, funktionærer og pligttro medarbejdere i pleje- og servicesektoren.

Alle tre reagerer de på vanskeligheder og stress ved at rådføre sig med overjeg’et og finde ud af, hvad der er det rigtige at gøre, idet de spørger sig selv. ”Hvordan kan jeg komme andres forventninger og krav i møde? Hvordan kan jeg optræde ansvarligt?”

Det er vigtigt at forstå, at de imødekommende typer ikke nødvendigvis er føjelige i forhold til andre mennesker. Derimod er de særdeles lydhøre overfor overjeg’ets krav.

De tre typer forsøger at adlyde de internaliserede regler, principper og diktater, som de har med sig fra barndommen. Som et resultat heraf bliver de ofte selv autoritetsfigurer, navnlig 6’ere og 1’ere (2’ere kan undertiden også være autoritetsfigurer, selv om de hyppigere prøver at være den ”gode forældre” eller tillidsvækkende rådgiver for andre).

Når mennesker, hvis type er placeret i den imødekommende gruppe, kommer ind i et rum, er deres automatiske selvfølelse, at de er ”bedre end” de andre, selv om det ofte kun kommer subtilt til udtryk.

1’ere kommer måske ind i rummet og tænker uden at vide det: ”Det her virker sjusket og uorganiseret. Hvis jeg var den ansvarlige, ville det hele ikke været så rodet”.

2’erne kommer ind i rummet og tænker ubevidst: ”Stakkels mennesker. Bare jeg dog havde tid til at give alle lidt af min opmærksomhed. De ser plagede ud. De har brug for min hjælp!”. Ved at nærme sig andre fra en position som det ”kærlige menneske”, der giver andre sin omsorg og tjeneste, placerer 2’erne sig automatisk i den overlegne rolle som bedre end dem.

6’erne er mere plagede af mindreværdsfølelser end 2’erne og 1’erne men de opnår deres ”bedreværdsfølelse” gennem tilhørsforhold og sociale identifikationer. (”Jeg er SF’er og vi er bedre end Socialdemokraterne!”. ”Jeg bor i København, som er en bedre by end Århus”. ”Der findes ingen bedre fodboldklub end Brøndby!”).

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.