Frontkæmperen i sit stressben – går mod type 5 – Iagttageren

benene type 8 - DK

I første omgang bliver dit eget mønster forstærket. For Frontkæmperen betyder det, at du bliver endnu mere direkte, konfronterende og højrøstede.

Når du er presset og føler dig handlingslammet, får du adgang til 5’erens mønstre. Du trækker dig tilbage og bliver mere eftertænksom, mens du ”reorganiserer dine styrker”. Dine personlige grænser bliver meget tydelige for dig, og du involverer ikke andre i dine sorger og problemer.

Efterhånden som trykket stiger, kan du kun komme så og så langt med din særlige måde at klare problemerne på. Din selvhævdende og konfronterende holdning fører til udfordringer, der føles overvældende. Når du har taget munden for fuld, kan det være, du går mod 5 og effektivt trækker dig ud af konflikter for at lægge strategi, vinde tid og samle kræfter.

På sådanne tidspunkter kan du blive en ensom skikkelse, der tilbringer mange timer med at gruble, læse og samle information, så du bedre kan vurdere situationen. Du insisterer på at få tid, rum og fred til at rede tingene ud, før du er i stand til at kaste dig ud i aktivitet igen.

Lige som 5’ere kan du blive dybt opslugt af dine planer og projekter – blive oppe til sent og arbejde, mens du undgår andre og er hemmelighedsfuld med, hvad du foretager dig. Du kan også virke mærkelig stille og tilbagetrukket, hvilket ofte kommer som en overraskelse for dem, der er mere vant til din lidenskabelige selvhævdelse.

Stressede perioder kan også gøre dig anspændt som middel 5’ere. Du har tendens til at minimere dine bekvemmeligheder og behov og er i almindelighed dårlig til at tage dig af sig selv. Søvnløshed og dårlige spisevaner er ikke ualmindeligt.

Følelsen af at være blevet afvist kan også føre dig ind i nogle af type 5’s mere dunkle sider. Du kan blive ekstremt kynisk og nære foragt for andres overbevisninger og værdier. På vej ned kan du blive en nihilistisk outsider, der kun har ringe håb om at få forbindelse til andre igen eller om at finde noget positivt hos dig selv eller i verden.

oOo

Praksisser der hjælper Frontkæmperen

Vis din sårbarhed               Få kontakt til sorgen

Find sande venner                      Vær stille

Tag en pause                       Afvisning og beskyttelse

oOo

De røde flag – kun yderst pressede Frontkæmpere.

Vi vil som typen selv sandsynligvis ikke selv opdage det, men andre vil! Derfor er det en rigtig god idé at lytte og lægge mærke til, om andre kommer med hentydninger i retning af nedenstående. For så er det vigtigt, at du stopper op og rent faktisk tager de røde flag alvorligt.

Hvis 8’ere har været igennem en alvorlig krise uden tilstrækkelig støtte eller evne til at håndtere dem, eller hvis de har været udsat for kroniske overgreb i barndommen, kan de passere gennem chokpunktet og glide ind i typens usunde aspekter.

Advarselssignaler

MULIG PATOLOGI:

Antisocial personlighedsforstyrrelse (tidligere psykopati), sadistisk adfærd, fysisk vold, paranoia, social isolation.

–          Paranoid følelse af at blive forrådt af ”deres egne”

–          Tiltagende social isolation og bitterhed

–          Manglende samvittighed og indføling: afstumpet hårdhjertethed

–          Episoder med raseri, vold og fysisk ødelæggelsestrang

–          Planlægger hævn og gengældelse mod ”fjerner”

–          Ser sig selv som en ”fredløs”: deltagelse i kriminel adfærd

–          Episoder med at slå igen over for samfundet (sociopati)

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.