Hjælperen i sit stressben – går mod type 8 – Frontkæmperen

benene type 2 - UK

I første omgang bliver dit eget mønster forstærket. For Hjælperen betyder det, at du bliver endnu mere kontaktsøgende – ja nærmest klistrende og ser behov hos andre, der måske slet ikke eksisterer, blot for at få lov til at betyde noget for andre. Hvis det så ikke hjælper, bevæger du dig mod  type 8.

Når du føler dig presset eller utryg, får du adgang til 8’erens mønstre, og bliver nemmere vred. Du er pludselig ikke længere i tvivl om, hvad du vil, og hvad der skal gøres. Du tager nemt styringen på en måde, der ofte overrasker dine omgivelser. Du bliver meget opmærksom på retfærdighed, og kan føle, at du ikke bliver respekteret.

Du bliver mere ligefrem og pågående. Normalt præsenterer 2’erne et image af uselvisk venlighed, men bevægelsen mod 8 afslører, at du er usædvanlig hård i filten bag masken. Andre opdager, at der skjuler sig en jernnæve i fløjlshandsken.

Din sædvanlige indirekte adfærd ændres til en mere frontal fremfærd, hvor du pludselig konfronterer mennesker direkte med den manglende respons og klager over, at du ikke har fået de forventede beviser på hengivenhed eller tilstrækkelig påskønnelse.

Du kan blive overraskende aggressiv og påståelig, idet du insisterer voldsomt på, at du har lidt uret på en eller anden måde. Det er klart, at den form for bebrejdelser kan komme helt bag på de fleste.

Samtidig bliver du under stress bekymrede for dine livsvigtige behov ligesom middel 8’ere og begynder at arbejde hårdere og mere skånselsløst. Men du ønsker ikke, at dine anstrengelser skal forblive upåagtede, og derfor lader du i stil med 8’erne folk vide, hvem der står for tingene (”Jeg håber, at du er klar over, hvor vigtig jeg er i dit liv”). Under alvorlig stress bliver du mere åbenlyst dominerende og kontrollerende.

Du fremkommer med trusler og undergraver tilliden hos de mennesker, der er afhængige af dig. Bevægelsen mod 8 kan opfattes som en måde at reagere følelsen af raseri og svigt ud på, som du under normale omstændigheder ikke er i stand til at konfrontere.

Det fører dig til en angstbetonet oplevelse af, at dine anstrengelser for at komme tættere på andre i realiteten jager mennesker på flugt. Noget af denne frygt kan vise sig at være velbegrundet.

oOo

Praksisser til Hjælperen

Man kan ikke gøre alle tilfreds       Stoltheden                      

At se andres hengivenhed            At smigrer for meget

Sæt grænser                                At være ærlig overfor dig selv

 oOo

Det røde flag – Hjælperen har problemer – kun yderst pressede Hjælpere

Vi vil som typen selv sandsynligvis ikke selv opdage det, men andre vil! Derfor er det en rigtig god idé at lytte og lægge mærke til, om andre kommer med hentydninger i retning af nedenstående. For så er det vigtigt, at du stopper op og rent faktisk tager de røde flag alvorligt.

Hvis 2’ere har været igennem en alvorlig krise uden tilstrækkelig støtte eller evne til at håndtere den, eller hvis du har været udsat for kroniske overgreb i barndommen, kan de passere gennem chokpunktet og glide ind i typens usunde fase.

Advarselssignaler

MULIG PATOLOGI:

HPD (Historionisk personlighedsforstyrrelse), hypokonderi, somatisering, alvorlige seksuelle tvangshandlinger og ”snigen rundt”

–          Ekstrem tendens til selvbedrag

–          Handler på baggrund af en illusorisk følelse af berettigelse

–          Situationer, hvor andre manipuleres eller tvinges

–          Situationer med manisk forelskelse ude at trit med alder og                    status

–          Tegn på, at undertrykt aggression reageres uforholdsmæssigt ud

–          Fysiske symptomer på følelsesmæssige problemer (somatisering)

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.