Modul 11 – Udviklingsvejen – fordybelse i egen type

Udviklingsniveauerne i Enneagrammet

Hvis man ligger Enneagramcirklen ned, kan man illustrere ideen om, at vi kan inddele hver type i tre udviklingsniveauer:

Sund 

Almindelig 

Usund

Hvert af disse tre niveauer inddeles i yderligere tre underniveauer, således at vi i alt har 9 niveauer, som beskriver, i hvor høj grad vi som individer identificerer os med vores personlighedsstruktur – vores ”ego”

billeder af lagkagen

Ideen bygger på teorien, om at typerne har en Sand natur, som kan være mere eller mindre skjult i typens basale frygt (se senere).

Niveau 1 svarer til den tilstand, vi har opnået, når vi er ét med vores sande natur og lever i harmoni med os selv og omverdenen. Her lever vi vores særlige evne fuldt ud og har et naturligt forhold til vores passion.

Niveau 9 svarer til den tilstand, vi kan være i, når vores personlighed er fuldstændig adskilt fra den sande natur, og vi befinder os i en dybt frustreret opfattelse af os selv og omverdenen. Vi har på hver vores måde en destruktiv adfærd alt efter vores types passion og fiksering, som bliver levet ud på nærmest psykotisk vis.

Hver type har sin egen Passion, Fiksering, Særlig evne og Essens:

skema over passion fiksering osv

Mens vores type synes at være nedarvet, afhænger vores udviklingsgrad formodentlig i højere grad af, hvilke påvirkninger vi modtog som børn. Det miljø, vi voksede op i, har været medvirkende til at opbygge vores evner til at håndtere livets situationer. Endvidere er sundhed, uddannelse, fysisk og psykisk næring og tilgangen af andre ressourcer generelt afgørende for, hvilket niveau vi fortrinsvis befinder os på.

De fleste af os befinder os på det almindelige niveau – altså niveau 4, 5 og 6.

Almindeligvis vil vi bevæge os op og ned på vores types udviklingsniveauer. Ideen er dog, at vi har ”base” på ét niveau. Dette niveau svinger vi så op og ned omkring, alt efter hvor ressourcefulde vi er i situationen.

Hvis en person f.eks. primært befinder sig på niveau 4, kan vedkommende til tider befinde sig på niveau 2 og udvise holdninger og adfærd, som demonstrerer det meget sunde forhold til sig selv og sin omverden.

Til andre tider, når personen oplever modstand og kritiske situationer, kan vedkommende have kontakt med niveau 6, hvor fikseringen er mere fastlåst.

Niveauerne er afgrænsede og dog flydende. De giver os et indtryk af, hvor en person befinder sig i forhold til Sund – Almindelig – Usund.

Dette kan vi bruge i forhold til vores egen personlige udvikling, i forbindelse med håndtering af konflikter eller omkring hvilke emner der kommer frem i terapeutisk arbejde.

Ligeledes kan det give os større forståelse for, hvorfor det kan være svært at identificere sig med visse af sin types karaktertræk, som de er beskrevet i bøgerne.

Hvert niveau repræsenterer op gennem niveauerne en stadig stigende grad af integration af helhed og kærlighed. Jo højere i niveau, jo mindre frygt og dermed behovet for at forsvare sig.

Hel    kærlighed og frygtAdskilt

Vi er dog ikke hjælpeløst underlagt de omstændigheder, der afstedkom vores udviklingsniveau. Vi kan arbejde med vores sind gennem integration af konfliktende indre dele, gennem at ændre vores måde at tænke på tingene og gennem at arbejde med vores frygt.

Vi kan skabe større kontakt med vores sande natur og derved flytte vores ”base” op gennem niveauerne.

Første step er dog at finde ud af, hvor vi befinder os. Måske har du allerede bevæget dig lidt opad i niveau gennem øvelserne her på online kurset. Læg særlig mærke til din types Passion og Fiksering.

Disse giver et godt hint om, hvor du er. Og tro mig, vi ryger alle i dem hele tiden. Selv når vi er bevidste om dem, så opdager vi ofte først bagefter, at vores mønstre kører med os igen. Det kræver rigtig meget opmærksomhed hele tiden, men på et tidspunkt kan du nå at stoppe mønstret, før at det løber afsted med dig.

Herefter vil du opdage ændringer i dine omgivelser. Du vil stille og rolig få en anden og bedre respons fra andre. Du opdager nye ting, som igen giver dig ny indsigt og større bevidsthed.

Nedenfor kan du se din egen types 9 udviklingsniveauer:

Type 1                       Type 2                        Type 3

Type 4                       Type 5                        Type 6

Type 7                       Type 8                        Type 9

HUSK – du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til Enneagrammet – KONTAKT

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.