Flere gode råd til hvordan du håndtere stress

Brug naturen

Svøm i havet, gå en tur i skoven, kig ind i bålet eller brændeovnen, sid og mærk vinden eller lyt til bølgerne i havet eller en klukkende å.

Rosafarvet blomster i skyformation - fjerde chakre - hjerte

Lav åndedrætsøvelser

Stå på et fast underlag, helst direkte på jorden, med benene let spredt og let bøjede knæ. Træk vejret langsomt og dybt et par gange, og følg åndedrættet ned i kroppen – læg mærke til hvor dybt du kan trække vejret, lige nu (hvis du begynder at bedømme eller fordømme din vejretrækning, altså nærmest slår dig oven i hovedet med, at nu trækker du ikke vejret ordentligt, så stop dine tanker og gå videre til næste del af øvelsen).

Mærk dine ben og fødder, og forestil dig, at du sender tyngde ned i benene og fødderne, at fødderne bliver tungere og tungere. Sig til dig selv: “Her står jeg lige nu. Jeg er tilstede i min krop”. Forestil dig, at du bor inde i kroppen, at du ser ud gennem dine øjne fra et punkt inde bag øjnene, at du hører fra et punkt inde bag ørerne, og mærk om kroppen er et behageligt sted at bo, eller om der er spændinger nogen steder.

Hvis der er, så træk vejret et øjeblik i spændingen. Læg mærke til afgrænsningen mellem kroppen og luften omkring dig. Læg mærke til om du kan hvile ligeligt på begge ben. Træk nu mere tyngde ned i benene, og forestil dig, at der vokser rødder ud af fødderne, som holder dig fast til jorden. “Her står jeg og jeg kan ikke flyttes”.

Træk alle tunge tanker og følelser ned i benene, og forstil dig at de går ned i og bliver ét med jorden.

Stå så længe du har lyst. Træk vejret dybt. Mærk hvordan det er at være til stede her og nu. Vend tilbage til øvelsen, når som helst du føler dig ude af balance.

Din adfærd – få styr på din hverdag

Planlæg

Både dit arbejde og din fritid. Brug de hjælpemidler, der passer dig bedst.

Prioritér

Lave en prioritering af de opgaver og krav, du står overfor. Både i forhold til dit arbejde og din hverdag. Kommunikér til andre om dine prioriteringer – chef, kolleger eller familie – så de ved, hvad de kan forvente.

Vær realistisk

Stil ikke for store krav til dig selv. Hverken til hvad du skal kunne, eller hvor hurtigt du skal bekæmpe din stress. Sæt delmål og hold fokus på det nærmeste mål forude.

Kommunikér

Tal med de mennesker du har tillid til. Fortæl dem ærligt, hvad der foregår, og hvordan de kan hjælpe dig.

Find åndehuller

Find ud af hvordan du får energi. Det kan være en bestemt ting, du gør, et bestemt sted eller en bestemt person, som giver dig energi.

Bed om hjælp

Bed din chef, kolleger, familie eller venner om hjælp. Mange mennesker oplever at blive ramt af stress, og jo før du gør noget ved det, jo hurtigere kommer du stressen til livs.

Giv dig selv lov til at melde fra og til

også til ting, du oplever, du “burde” deltage i både arbejdsmæssigt og privat.

Din psyke – få styr på dine tanker

Gør noget andet

Fjern dig rent fysisk fra der, hvor du er, og gå igang med noget andet, der kan optage dig. Det kan f.eks. være at lege med hunden, bage en kage eller løse en kryds-og-tværs

Afslapning

Tænd for fjernsynet, computeren eller musikanlægget. Syng med på en sang eller læs en god bog.

Gå en tur

Gerne et nyt sted, så du kan får nye sanseindtryk

Samvær

Vær sammen med familie og venner. Lav aftaler om at ses.

oOo

Sidst men ikke mindst:

Opsøge hjælp, hvis du ikke mærker, at ovenstående hjælper !!

Jeg kan varmt anbefale Henriette Høgh fra Coachingzonen

oOo

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin