Verden set med 3 vinkler

Kender du det, at der bare er nogen mennesker, du slet ikke kan med? Og ligegyldigt hvad du gør, så kommer du gentagne til kort. Eller du har måske udfordringer på manglende selvværd, skyld, angst eller behovsforvirring?

Måske vil det være en hjælp, at undersøge dine egne opfattelsespositioner.

Verden kan grundlæggende opleves fra tre forskellige synsvinkler eller opfattelsespositioner – også kaldet 1., 2., og 3. position:

3-vinkler

1. position er jeg i, når jeg oplever verden omkring mig fra min egen synsvinkel. Mennesker, som befinder sig i 1. position, er gode til at kende egne behov/værdier og tage beslutninger, som tilgodeser dem selv. Det er godt at være her, hvor vi er naturligt centreret i os selv og forstår at sætte naturlige grænser.

2. position er jeg i, når jeg oplever verden fra en anden persons synsvinkel. Mennesker, som befinder sig i 2. position er empatiske og gode til at tage hensyn til og forstå andre mennesker. Det er godt at være her, da det giver os mulighed for at kunne forstå og føle med andre. Mennesket er et social individ og har brug for andre mennesker.

3. position er jeg i, når jeg oplever mig selv og den anden udefra som neutral observatør. Mennesker, som befinder sig i 3. position, har et godt overblik og tager ikke direkte parti for nogen. Det er godt at kunne være her, da det giver et nyt perspektiv på konfliktsituationer og nye ideer til, hvad der ellers kan gøres.

I Enneagrammet arbejder Frontkæmperen (type 8) oftest i 1. position, hvilket kan give dem udfordringer i at se andres synspunkter og derfor let  kommer ud i konflikter.

Hjælperen (type 2) befinder sig derimod oftest i 2. position, hvilket ind imellem kan dræne dem for alt deres energi, fordi de ikke passer godt nok på sig selv og endelig har Iagttageren (type 5) det rigtig godt i 3. position, hvor de kan betragte det hele sådan udefra, men de risikerer at komme til at isolere sig fra andre mennesker.

Det er mest optimalt, hvis vi smidigt kan skifte mellem de tre positioner, da det jo ikke altid er hensigtsmæssigt at træffe beslutninger, som kun tilgodeser en selv, ligesom det heller ikke altid er en fordel først at tage hensyn til andre eller udelukkende at være tilskuer til livet.

 oOo

 

 

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.