Introvert ? Hold op mand, hvor er jeg smadret

Iagttageren (type 5) går for at være den mest introverte eller indadvendte type i Enneagrammet. De har stort behov for privathed og for at kunne trække sig. Grundlæggende trækker de sig for at beskytte deres kerne, dvs. følelserne.

Tilbagetrækningen foregår på to planer, det ene er rent instinktivt, hvis de bliver overrumplet eller føler sig angrebet. Det andet er, hvis situationen bliver “for meget”, og de har behov for at trække sig tilbage for at tænke situationen igennem og danne nye planer.

Hvad betyder introvert ? Som type 5 betyder det for mig, at det er meget vigtigt at have alenetid. Det betyder ikke, at jeg ikke kan lide at være sammen med andre mennesker, men det betyder at jeg bliver drænet for energi, når jeg har været sammen med en masse og i særdeleshed fremmede mennesker.

Jeg har netop haft en periode, hvor jeg har været nødt til at være sammen med fremmede mennesker i forbindelse med mit arbejde. Det er også i orden, så længe jeg kan tage hjem og komme til hægterne igen.

Men i samme periode har vi haft en udvekslingsstudent boende hjemme hos os. Så jeg har været nødt til at være udadvendt, underholdende og konverserende næsten konstant. Så du kan næsten regne ud, hvordan mit energi-niveau er lige nu.

h

Nære venner eller familiemedlemmer dræner mig ikke på samme måde. Dem værdsætter jeg meget og jeg behøver ikke at trække mig, fordi jeg bliver rummet, forstået og respekteret som den jeg er.

Der er selvfølgelig også andre Enneagramtyper, som kender det at være introvert. Det gør bl.a  Fredselskeren (type 9) og Romantikeren (type 4). Type 4, 5 og 9 deler nemlig samme sociale trekant som de indadvendte eller tilbagetrukket typer.

Der er guld at hente i Enneagrammet, når vi vil være bedre til at forstå andre og os selv.

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.