“Jeg burde” – øvelsen

Vær opmærksom på, at alle disse tanker eller ord er udtryk for et fastlåst tankemønster. Du har bare glemt, at det er dig, som styrer dine tanker og ikke dine tanker, der styrer dig.

For at bryde mønstret (hvilket kan være lidt svært, eftersom du sikkert har kørt mønstret i årevis) kan du prøve denne øvelse” – evt. sammen med en anden.

Du tager et stykke papir og en blyant og skriver fra oven:

Jeg burde …

Derefter afslutter du sætningen. Nogen kan have svært ved at starte, mens andre hurtigt får lavet en lang liste.

Når du er færdig, læser du hver enkel sætning højt, hvor alle starter med ”Jeg burde…”

Hver gang du har læst en sætning, spørger du dig selv eller den du laver øvelsen sammen med ”HVORFOR”?

Dine svar vil ofte være ret interessante og afslørende. De kunne f.eks. være ”fordi min mor har sagt, at jeg skulle” – ”fordi jeg er bange, hvis jeg ikke gør det” – ”fordi det er alle da nødt til” – ”fordi jeg skal være perfekt” – ”fordi jeg er for doven, for høj, for dum”.

Dine svar vil vise dig, hvor du er låst fast i dine overbevisninger om dig selv.

“Burde” er et tungt ord. Det giver os dårlig samvittighed og følelsen af, at vi er forkerte. Men er stadig en af disse kontraster, som vi har brug for i livet, for at finde ud af, hvad vi kan lide og hvad vi ikke kan lide.

Prøv nu at erstatte ordet ”burde” med ”hvis jeg virkelig ønskede dette her, kunne jeg”.

Nu kommer der et helt andet lys på. Hver gang du har læst en sætning, spørger du nysgerrigt ”HVORFOR GØR JEG DET IKKE ?”

Nu kommer der andre svar. ”det har jeg ikke lyst til”, ”jeg er bange”, ”fordi jeg ikke ved hvordan”, ”fordi jeg ikke er god nok”

Mange opdager, at de faktisk slet ikke har lyst eller at de har gjort noget i årevis, fordi andre har sagt, at de skulle. Ofte finder de ud af, at de faktisk heller ikke ved hvem ”de andre” er – det er ligesom forsvundet i glemslen.

Jeg opdagede f.eks. selv, at jeg løbende havde lavet indlæg til et forum i årevis. Det drænede mig og det tog tid, som jeg hellere ville bruge til noget andet. Jeg følte mig forpligtet til at… ja til hvad???

Juhu ! Det var en hel lettelse at meddele, at jeg trak mig fra forummet og jeg følte mig i øvrigt heller ikke forpligtet til at give en årsag.

Det er ret almindeligt, at du føler en vis lettelse for hvert punkt, du får slettet fra din “Jeg burde”-liste.

Så hvad skal du have væk fra din liste ?

 

02

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin