Joharis vindue og Enneagrammet

Enneagrammet og Joharis vindue er rigtige gode værktøjer til at hjælpe os med at os selv udefra. Joharis vindue går ganske kort ud på, at vi alle har fire sider i os – en åben, en blind, en skjult og en ukendt.

større vindue

Hver felt beskriver forskellige ressourcer, skyggesider og kvaliteter. Ved at arbejde med os selv, kan vi få adgang til flere sider af os, som vi kan bruge mere bevidst.

Det kan godt tage noget tid, men her kan Enneagrammet være en genvej, hvis vi kender vores egen Enneagramtype.

Hvis du er Enneagramtype 2 (Hjælperen) ser dit vindue sandsynligvis således ud:

Type 2

Du har høj værdi på at være der for andre. Du er meget opmærksom på andres behov. Du er oftest smilende, hjælpsom, varm og kærlig. Den side kender både du og andre.

Imidlertid skjuler du, at du faktisk gerne vil være fri for andres behov – bare en gang imellem. Du er sød mod andre, fordi du i virkeligheden ønsker, at andre er søde mod dig. Nogen gange ønsker du også, at nogen gjorde noget for dig, uden at du først selv har gjort dig fortjent til det. Denne side skjuler du godt for andre, for du synes ikke selv, at den er særlig pæn.

Så er der den blinde, som andre kan se, men ikke dig selv. Andre opfatter dig måske, som en der manipulerer for at få dine behov opfyldt. ”Nu har jeg gjort alt det her for dig”. Du kan godt være lidt prinsesse-agtig og virke lidt bedre end andre.

Endelig har vi det ukendte vindue, som ingen kender. Du er ubevidst misundelig på andre, der får mere opmærksomhed end dig. Særligt fra dem som bestemmer eller er mest populære. Du ønsker at kunne være egoistisk og åben og uden skam udtrykke alle dine behov.

Når du kender dit eget Joharis vindue, bliver det klart for dig, hvilke udviklingsmuligheder du har. Det bliver også tydeligt, at feedback fra dine omgivelser har stor betydning for, at du kan integrere dine skyggesider og blinde områder. Det bliver lettere at være til, jo mere du tør vise hele dig.

P.S. Jeg er ved at lave en online-kursus med Enneagrammet og Joharis vindue for alle ni typer. Mere om det senere.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin