NLP-værktøjer

Der findes mange forskellige NLP-værktøjer og jeg vil præsentere et par stykker her:

Tidslinier eller tidsopfattelser:

Man har fundet ud af, at de fleste mennesker i den vestlige kultur oplever tiden lineært. Vi ordner begivenhederne i kronologisk rækkefølge ved at tænke på dem som punkter eller felter på en linie. Mange af os er måske ikke så bevidste om, at vi oplever tiden på denne måde, men man har fundet frem til, at selve strukturen i tidslinien har stor betydning for, hvordan vi oplever tid – har vi let ved at nå det, vi gerne vil, eller kommer vi altid for sent ? Hvordan opfatter vi vores fortid og hvordan ser vi frem til det, der kommer ?

I NLP anvender vi denne ubevidste opfattelse af tid som et særdeles effektivt værktøj til at ændre gamle tankemønstre og skabe det liv, vi ønsker os.

oOo

Opfattelsespositioner:

Verden kan grundlæggende opleves fra tre forskellige synsvinkler eller opfattelsespositioner. I NLP kalder vi dem 1., 2., og 3. position:

1. position er jeg i, når jeg oplever verden omkring mig fra min egen synsvinkel. Mennesker, som befinder sig i 1. position, er gode til at kende egne behov/værdier og tage beslutninger, som tilgodeser dem selv.

2. position er jeg i, når jeg oplever verden fra en anden persons synsvinkel. Mennesker, som befinder sig i 2. position er empatiske og gode til at tage hensyn til og forstå andre mennesker.

3. position er jeg i, når jeg oplever mig selv og den anden udefra som neutral observatør. Mennesker, som befinder sig i 3. position, har et godt overblik og tager ikke direkte parti for nogen.

Som det fremgår af ovenstående, kan vi skifte mellem de tre positioner, og det optimale er at være så fleksibel, at man til en hver tid kan bevæge sig over i den position, som på det givne tidspunkt, er mest hensigtsmæssigt. Det er jo ikke altid, at det er hensigtsmæssigt at træffe beslutninger, som kun tilgodeser en selv, ligesom det heller ikke altid er en fordel først at tage hensyn til andre eller udelukkende at være tilskuer til livet.

I NLP bruges ovenstående til at løse situationer, som vi føler os fastlåst i eller hvor vi igen og igen havner i en utilfredsstillende oplevelse med vores medmennesker

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin