Stress og Enneagrammet

I vores tidsalder lever vi åbenbart på en måde, som giver rigtig mange mennesker stress.

De fleste oplever stress på flere planer:

Kropsligt:

Kan være søvnproblemer, hjertebanken, muskelspændinger, hovedpine, angstanfald, indre uro eller hudproblemer

Adfærdsmæssigt:

Du orker ikke at være sammen med andre og vil hellere isolere dig og være alene. Du dropper aktiviteter, som du normalt plejer at være glad for eller springer fra sociale arrangementer. Det kan også være, at du ryger mere, drikker mere kaffe eller alkohol.

Psykisk:

Du bliver mere irritabel eller vred, har lettere til tårer, har svært ved at huske eller koncentrere dig. Du kan også have mange negative tanker og spekulationer eller en oplevelse af tomhed.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

oOo

De forskellige Enneagramtyper reagerer på bestemte måder og andre vil kunne se ændringer i den normale adfærd.

Alle Enneagramtyper vil i første omgang forstærke deres egne mønstre, jo mere presset de bliver.

Hvis vi tager Enneagramtype 1 – Perfektionisten

Denne types motto ”Pligt før fornøjelse” vil virkelig komme i spil. Al fokus bliver rettet mod det arbejde, der skal gøres og alle former for nydelse og fornøjelser udgår fuldstændig af programmet. Den indre kritiker kører på fulde omdrejninger og sørger for at bebrejde og kritisere alt. Vreden og irritationen vokser, efterhånden som rigtig/forkert tankegangen bliver forøget.

Frustrationen over at skulle gøre alting selv øges og medfører en voldsom uro, som truer Perfektionistens selvbillede af at være fornuftig, dygtig og objektiv. Hvilket kan virke endnu mere stressende og til sidst kan Perfektionisten ryge helt over i sit stressben type 4 – Romantikeren og blive klynkende, selvmedlidende og håbløs.

 

Enneagramtype 2 – Hjælperen

Hos denne type medfører tankegangen ”jeg må give for selv af få”, at jo flere egne behov de har, jo mere fokuserer de på andres behov. Det betyder, at de bliver ved med at give og hjælpe, selvom de ikke får noget igen. De vil også komme med små stikpiller i håb om, at den anden vil lægge mærke til, hvor meget de giver og anerkende dem for det. Det kan medføre, at den anden bliver irriteret og føler, at Hjælperen bliver for klæbende og derfor afviser Hjælperen.

Det kan igen medføre, at Hjælperen ender over i sit stressben Type 8 – Frontkæmperen og får fat i vreden over det uretfærdige i at have brugt så megen energi på den anden uden at få noget igen. Dette kan naturligvis være meget overraskende for andre, da Hjælperen jo normalt opfører sig kærlig, betænksom og uselvisk.

oOo

Den enkelte Enneagramtypes stressben udviser dermed ofte en helt anden adfærd end den normale og kan misforstås. F.eks. kan Type 5 – Iagttageren, som normalt holder af sit eget selskab blive meget udadvendt og flagrende som sit stressben Type 7 – Eventyreren, hvilket nogle ikke vil opfatte som en stresssymptom. Derfor må man også se på de kropslige og psykiske symptomer, for de er helt sikkert også i spil.

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.